Emailaccount gehackt? Wat te doen?


Wat te doen bij een emailaccount hack!

We adviseren om dat niet te doen! Als er een grote schalige hackaanval is op bedrijven komen al je gegevens op straat te liggen. Als mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken bij al hun accounts, maken we het hackers een stuk eenvoudiger! Je kunt Dus wijzig niet alleen je wachtwoord van je emailaccount maar ook van bijvoorbeeld Facebook, Spotify, Bol.com etc. Een goede passwordmanager kan je helpen om het overzicht te bewaren. Een ervan is bijvoorbeeld www.Lastpass.com

Hier kun je checken of je account ergens via een site is gehackt: Account checken hier!

Wat te doen als je bent gehackt!

Naast het wijzigen van je wachtwoorden is het belangrijk om een antivirusscan uit te voeren op je computer. Als je wachtwoord met een keylogger is uitgelezen kan de malware ook het gewijzigde wachtwoord weer lezen. Je kan via bijvoorbeeld deze site een tool vinden om te scannen. https://www.bitdefender.nl/toolbox/ Wordt er iets gevonden zorg er dan voor dat je je wachtwoord opnieuw wijzigt nadat je de malware hebt verwijderd. Als er geen malware op je computer wordt gevonden zijn je wachtwoorden waarschijnlijk gehackt met phishing-mails of via een grootschallige hack bij bedrijven.

Wat veel mensen vergeten is de omgeving op de hoogte te stellen. Het kan goed zijn dat je vrienden en kennissen mails uit jouw naam hebben ontvangen zodat de hackers hun netwerk kunnen vergroten. Stel dan ook niet alleen je directe omgeving maar ook je provider op de hoogte.